Ik ben zwanger
Je bent zwanger.
Van harte gefeliciteerd!
Things to do:
Maak een afspraak bij een verloskundige voor een echo en de eerste controle. Je bent bij ons van harte welkom!
Wanneer je medicijnen gebruikt, overleg met de huisarts of je daarmee door kunt gaan of moet stoppen.
Slik elke dag 0,4 mg foliumzuur en 10 mcg vitamine D, of een multivitamine voor zwangeren. Foliumzuur verkleint de kans op een baby met een opening in de schedel of een open ruggetje (neuraalbuisdefecten). Vitamine D verkleint de kans op een kindje met een laag geboortegewicht.
Check of je met de sport die je beoefent kunt doorgaan.
Lees verder
Wanneer ben ik uitgerekend?
Eigenlijk is de derde week van je menstruatiecyclus de eerste week dat je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je namelijk cadeau. We tellen voor het gemak vanaf de laatste menstruatie, omdat dat een vast punt is.
Wil je heel snel weten wanneer je ongeveer uitgerekend bent, neem dan de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt. Als je daar negen maanden plus een week bij optelt, weet je bij benadering wat de uitgerekende datum is.
Je kunt ook de eerste dag van je laatste menstruatie invullen in de calculator hiernaast.
De definitieve uitgerekende datum zal worden vastgesteld met behulp van de termijnecho bij ongeveer 10-11 weken zwangerschap.
Afspraak bij de verloskundige
Wanneer je zwanger bent, ben je van harte welkom om je bij ons aan te melden. We maken dan een afspraak voor een echo en een controle bij een van onze verloskundigen. Tijdens de controleafspraak leren we elkaar kennen, voorzien we je van informatie en is er ruimte voor vragen. Meestal is de eerste afspraak rond de 8 weken zwangerschap. We zullen je vragen jouw legitimatiebewijs, verzekeringspasje, actueel medicatie-overzicht (op te vragen bij huisarts of apotheek) en eventuele gegevens van een vorige zwangerschap/bevalling mee te nemen.
Voor de eerste controle sturen we je een vragenlijst per post of e-mail. De vragen gaan over je gezondheid, erfelijke ziekten, leefstijl en eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de eerste controle nemen we de vragen en antwoorden samen door. Uiteraard is er alle ruimte voor vragen en geven we informatie over de verschillende onderzoeken die je kunt laten doen tijdens de zwangerschap:
- Onderzoek naar het down- edwards- of patausyndroom. Dit onderzoek kun je vroeg in de zwangerschap laten doen door een NIPT test.
- Onderzoek naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij de baby (ook wel de 13- en 20- weken echo genoemd).
Het is aan te bevelen om alvast wat meer over deze onderzoeken te lezen voor je bij ons op controle komt. Kijk hiervoor op de website www.pns.nl.
Vervolgcontroles
Tijdens je zwangerschap maken we samen een zorgplan. Hierin staat hoe vaak en wanneer je tijdens de zwangerschap komt voor controles en echo’s. De vervolgcontroles duren 15 tot 30 minuten. Het is altijd mogelijk om vaker langs te komen als er tussendoor bijzonderheden, vragen of zorgen zijn. Tijdens de afspraken meten we je bloeddruk, controleren we door aan je buik te voelen de groei van je kindje en luisteren we naar de hartslag van de baby.
Things to do tijdens de zwangerschap
- 1. Ga na of je erkenning bij de burgerlijke stand moet regelen.
- 2. Regel op tijd kraamzorg het liefst voordat je 14 weken zwanger bent.
- 3. Oriënteer je op zwangerschapscursussen en voorlichtingsavonden in de regio.
- 4. Bedenk alvast waar je graag zou willen bevallen: thuis of in het ziekenhuis.
- 5. Oriënteer je op kinderopvang.
- 6. Informeer je werkgever over je zwangerschap met de zwangerschapsverklaring die je bij 14 weken van de verloskundige krijgt.
- 7. Schaf een kraampakket aan of vraag er een aan bij jouw zorgverzekeraar. Meestal wordt dit vergoed door de zorgverzekering.
- 8. Zoek een geboortekaartje uit.
- 9. Schaf een babyuitzet aan (zie de uitzetlijst van de kraamzorg).
Zwangerschapsklachten
Er bestaan veel kwaaltjes en ongemakken die kunnen optreden tijdens de zwangerschap. Ze zijn oncomfortabel, maar meestal onschuldig. Vaak is er wel iets aan te doen. Je kunt altijd contact met ons opnemen en je vragen of ongerustheid bespreken. Bekijk ook eens onze presentatie over zwangerschapskwaaltjes via Youtube.
Op deze site kun je terecht voor meer informatie en tips over de meest voorkomende zwangerschapskwalen.
Neem altijd direct contact met ons op bij buikpijnklachten, bloedverlies, vochtverlies of koorts, en als je je echt beroerd voelt of de baby niet meer goed voelt bewegen.
Informatiefilmpjes
We hebben een aantal informatie filmpjes op Youtube staan. Hieronder staan ze nog eens allemaal bij elkaar, via deze links kan je ze bekijken. Ga je borstvoeding geven? Een aanrader is onze borstvoeding informatieavond!
– Voeding in de zwangerschap
– Kwaaltjes in de zwangerschap
– Bevalling
– Kraambed
– Voor de borstvoedingsvoorlichting (digitaal) kan je je via de site van het Hagaziekenhuis Zoetermeer aanmelden.
Vanaf 36 weken
1. Pak een tas in met spullen die je nodig hebt als je in het ziekenhuis wilt bevallen, of als je tijdens je thuisbevalling toch naar het ziekenhuis moet (zie de lijst in je Parteraboekje).
2. Zorg dat je bed op de juiste hoogte staat. De bovenkant van je matras moet minimaal 70 cm boven de grond zijn. De klossen voor onder je bed kun je bijvoorbeeld lenen bij Medipoint of Vegro.
3. Zorg dat je een kraampakket in huis hebt.
Als het anders loopt
Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam: het spontaan verliezen van de zwangerschap tot 16 weken. Dit betekent dat in Nederland jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam krijgen. Een miskraam is een natuurlijk gevolg van iets wat fout is gegaan bij de bevruchting. Meestal is dit een afwijking in het erfelijk materiaal die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel.
Als er in de prille ontwikkeling van de foetus iets fout gaat, en de zwangerschap eindigt in een miskraam, kun je dit merken aan een gevoel alsof je ongesteld moet worden. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies en buikpijn. Het kan ook gebeuren dat bij een echo wordt ontdekt dat er geen kloppend hartje meer is.
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap kan een teken zijn van een miskraam, maar dit hoeft niet. Bloedverlies voor de 16 weken zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. Van deze vrouwen krijgt ongeveer 50% een miskraam. Bij de andere 50% wordt het bloedverlies veroorzaakt door bijvoorbeeld een gesprongen vaatje van de baarmoedermond.
Meer informatie over een miskraam kun je vinden op deverloskundige.nl.
De meeste baby’s liggen rond de 36 weken zwangerschap met het hoofdje naar beneden. We noemen dit hoofdligging. Dit is voor een baby de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3 tot 4% van de zwangerschappen ligt de baby met de billen of voeten naar beneden. Dit noemen wij een stuitligging.
Bij 35 weken maken wij altijd een liggingsecho om te controleren of de baby inderdaad met het hoofd naar beneden ligt. Als dit niet het geval is, zijn er twee opties: het draaien van de baby (uitwendige versie) of afwachten.
Bij een uitwendige versie draait de verloskundige met de handen via de buitenkant van de buik de baby van stuitligging naar hoofdligging. Eerst wordt een echo gemaakt om de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de baby en de plaats van de placenta te beoordelen. Daarna wordt gekeken of het mogelijk is een versie uit te voeren. Bij ongeveer de helft van de versies lukt het de baby naar hoofdligging te draaien.
Complicaties bij een uitwendige versie komen zelden voor. De baby kan een tijdelijke vertraging van de hartslag hebben. Dit herstelt zich na enige tijd vrijwel altijd spontaan en is onschuldig. Een enkele keer is een keizersnede nodig, maar de kans hierop is minder dan 1%. Soms heb je na een versie een wat gevoelige of pijnlijke buik. Dat is heel normaal.
Als je besluit af te wachten, bestaat de kans dat de baby nog vanzelf naar hoofdligging draait. Indien de baby na 36 weken zwangerschap in stuit blijft liggen, verwijzen we je naar de gynaecoloog voor de verdere zwangerschapscontroles en de bevalling. De gynaecoloog bespreekt met jou of je vaginaal wilt bevallen van je kindje in stuit, of liever kiest voor een keizersnede. De voor- en nadelen van beide opties worden uitgebreid met je besproken.
Meer informatie over stuitligging is te vinden op de volgende sites:
- stuitlig.nl: informatie over moxa-therapie bij stuitligging.
- deverloskundige.nl.