Ik wil zwanger worden
Wil je graag zwanger worden?
Je bent van harte welkom op ons kinderwensspreekuur. Dit spreekuur is er om iedereen die zwanger wil worden, te informeren over zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken. We geven passende adviezen en beantwoorden vragen. Praten over een kinderwens is voor sommige mensen onwennig, maar voor ons als verloskundigen is dat heel normaal.
Een gezond begin van de zwangerschap vergroot de kans op een gezond kind. Daarom is het belangrijk om al voor je zwanger bent gezond te leven. Alvast een aantal dingen waar je aan kunt denken…
Foliumzuur
Zodra je stopt met de anticonceptie, is het heel belangrijk dat je begint met het innemen van 0,4 mg foliumzuur per dag. Foliumzuur verkleint de kans op neuraalbuisdefecten bij de baby, zoals een open ruggetje.
Roken, alcohol en drugs
Het advies is om al voor de zwangerschap te stoppen met roken, het drinken van alcohol en het gebruiken van drugs. Dit geldt voor zowel de vrouw als de man, omdat deze middelen bij beiden de vruchtbaarheid vermindert. Wanneer je zwanger wordt terwijl je drinkt, rookt of drugs gebruikt, heb je meer kans op een miskraam.
Op het moment dat je er via een positieve test achter komt dat je zwanger bent, worden de belangrijkste organen van de baby al aangelegd. Daarom is het beter om al te stoppen voordat je zwanger bent.
Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, ga dan na of je daarmee door kunt gaan als je een kinderwens hebt. Neem contact op met de arts die het medicijn voorschrijft om hier meer informatie over te krijgen.
Wanneer ben ik vruchtbaar?
Een vrouw is een aantal dagen per maand vruchtbaar. Dit heeft te maken met de ovulatie (eisprong) en de menstruatiecyclus. Vrij je tijdens deze meest vruchtbare periode, dan is de kans groter dat er een eicel bevrucht wordt.
In het kort:
• De vrouw is rond 2 à 3 dagen voor de ovulatie het meest vruchtbaar.
• De kans op bevruchting is het grootst als je rond je ovulatie een aantal keer vrijt.
• De vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man is van invloed op de conceptie.
• Je kunt je vruchtbaarheid bevorderen met een gezonde leefstijl.
Jouw cyclus
Het is handig om zelf bij te houden wanneer je voor het laatst hebt gemenstrueerd. Je kunt dit opschrijven, maar er zijn ook apps beschikbaar om je cyclus bij te houden. De totale lengte van jouw cyclus is het aantal dagen van de eerste dag van een menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Bij de meeste vrouwen is dit rond de 28 dagen.
Eisprong
De eisprong vindt ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de menstruatie plaats. Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, betekent dit dat de eisprong ongeveer twee weken na de eerste dag van de menstruatie plaatsvindt. Als je cyclus langer duurt, is de eisprong meestal wat later. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van 32 dagen, dan zal de eisprong rond de 18e dag na de eerste dag van de menstruatie zijn.
De eicel leeft maximaal 24 uur. Zaadcellen leven iets langer: tussen 48 en 72 uur. Probeer dus te vrijen net voor en tijdens je eisprong, want dan heb je de meeste kans om zwanger te worden.