Ik ga bevallen
Het sleutelwoord voor een goede bevalling is vertrouwen. Vertrouwen in je eigen kunnen, in je eigen omgeving en in de zorgverlener die naast je staat.
Regie
Een vrouw die goed voorbereid is op de bevalling, is een meer tevreden moeder na de bevalling. Dat blijkt uit onderzoek en dat zien wij terug in de praktijk. Als zowel jij als jouw partner weet wat jullie te wachten staat en wat er in je lijf gebeurt, geeft dat een gevoel van controle. Dat zorgt er weer voor dat je minder snel angstig wordt. Een goede voorbereiding draagt bij aan een ontspannen aanloop naar de bevalling. Wij proberen onze zwangere vrouwen dan ook zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling.
Tijdens de zwangerschap leren we je steeds beter kennen en gaan we uitgebreid in gesprek over de bevalling. Om het gesprek voor te bereiden, vragen we je vooraf een vragenlijst in te vullen. Je kunt hier onze informatievideo bekijken over de bevalling. Verder moedigen we iedereen aan om een zwangerschapscursus te volgen.
Jij bepaalt waar en hoe je wilt bevallen. Wij zullen al het mogelijke doen om aan jouw wensen te voldoen. Geef aan wat je wel of juist niet wilt.
Kennis over je
eigen lichaam
De meeste bevallingen vinden plaats tussen de 37e en de 42e week van de zwangerschap. Er bestaat niet zoiets als een standaard bevalling. Iedere bevalling is anders.
Een bevalling bestaat uit een aantal verschillende fasen. De eerste fase is de periode waarin je weeën krijgt. Een wee is een samentrekking van het spierweefsel van de baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat de buik hard aanvoelt en het veroorzaakt pijn. Weeën nemen steeds in kracht toe en treden met een steeds hogere frequentie op. Door de kracht van de weeën komt er zoveel druk op de baarmoedermond te staan, dat deze zich steeds iets verder opent: de ontsluiting.
In de tweede fase van de bevalling vindt de daadwerkelijke geboorte van de baby plaats. Als de baarmoedermond zo’n 10 centimeter openstaat, is er volledige ontsluiting bereikt. Als ook de baby ver genoeg is ingedaald in het geboortekanaal, krijg je het gevoel mee te willen persen: persdrang. Als de drang zo hevig is dat je het niet meer tegen kunt houden, kun je beginnen met persen. Tijdens het persen volgt de vrouw de signalen van haar lichaam en duwt ze de baby steeds verder naar beneden. De baby komt langzaam steeds dieper in het bekken terecht, totdat het hoofdje wordt geboren. De schouders en de rest van het lichaam volgen snel.
De laatste fase van de bevalling is de periode na de geboorte van de baby. Dit is het moment waarop de placenta wordt uitgestoten. Soms moet je worden gehecht. Dit wordt meestal na de geboorte van de placenta gedaan. Meer informatie over het verloop van de bevalling en de geboorte vind je op deverloskundige.nl.
Geboorteplan
In een geboorteplan kun je je verwachtingen, wensen, behoeften en angsten kenbaar te maken. Zo weten wij en andere zorgverleners, zoals de kraamverzorgende of de verpleegkundige, met welke aandachtspunten we rekening moeten houden. Vrouwen kijken met een beter gevoel terug op de bevalling als er goed naar ze geluisterd wordt en hun wensen gerespecteerd worden. Een geboorteplan kan hierbij helpen.
Als je een geboorteplan hebt geschreven, bespreken we dit graag samen met jou en jouw partner tijdens een zwangerschapscontrole. Laat het ons van tevoren even weten, dan kunnen we hier wat extra tijd voor inplannen.
Om je een idee te geven hoe een geboorteplan eruit kan zien, kun je deverloskundige.nl raadplegen.
Onze begeleiding
De zorg rondom de bevalling stemmen we zo veel mogelijk op jouw persoonlijke wensen en behoeften af. Daarbij vormen vertrouwen in jezelf en in je eigen kracht voor ons het belangrijkste uitgangspunt. Onze ervaring, kennis en liefde voor het vak en de barende vrouw nemen we bij elke bevalling mee. Net als onze toewijding om elke baby een zo mooi mogelijke start te geven in het gezin.
We proberen tijdens de bevalling zoveel mogelijk bij je te blijven. Het is belangrijk om je gesteund te voelen en niet meer alleen te zijn. Over het algemeen zal je partner er zijn om je bij te staan. En als je dat wilt, kan een familielid of een goede vriend(in) bij je zijn om je te ondersteunen. Als je dat prettig vindt, kan er vanaf het begin van de bevalling een kraamverzorgende bij zijn. Ook een kraamverzorgende is opgeleid om je tijdens de bevalling te begeleiden en blijft de hele tijd bij je.
Waar bevallen?
Je mag natuurlijk zelf kiezen op welke plek je wilt bevallen: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Kies voor de plaats waar jij je het meest prettig en vertrouwd voelt. De voorkeur die je uitspreekt tijdens de zwangerschap, hoeft niet definitief te zijn. Je kunt zelfs tijdens je bevalling nog van gedachten veranderen.
Soms bevallen vrouwen die van plan waren in het ziekenhuis te bevallen toch thuis, omdat ze van mening veranderen of te snel bevallen. Dit geldt voor 1 op de 11 vrouwen die bevallen van hun eerste kind en 1 op de 4 vrouwen die al eerder zijn bevallen.
Veiligheid staat voorop. Mocht er voor jou een reden zijn om niet thuis te kunnen bevallen, dan bespreken we dit met je. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege jouw voorgeschiedenis, een complicatie tijdens de zwangerschap of bijzonderheden tijdens de bevalling.
Bevallingspijn
Bevallingspijn kan hevig zijn en je angstig en onzeker maken. Het helpt om een positieve houding tegenover de pijn aan te nemen. Daarmee kun je negatieve gedachten en gevoelens omzetten in een gevoel van uitdaging en nieuwsgierigheid. Tijdens de zwangerschap bespreken wij ook met je welke opties er eventueel zijn als het anders loopt en je pijnstilling wilt gebruiken tijdens de bevalling. Onderaan deze pagina kan je daar alvast meer over lezen als je wilt.
Mindset
Als de weeën beginnen, zijn ze vaak nog onregelmatig en niet heel sterk. Het is dan goed om afleiding te zoeken. Je zal merken dat op een gegeven moment de weeën in kracht toenemen en dat je je erop moet concentreren. Probeer dan te ontspannen en je niet tegen de pijn te verzetten. Als je ontspant, maakt je lichaam oxytocine aan. Deze stof zorgt voor goede weeën die nodig zijn om te bevallen. Ontspanning zorgt er ook voor dat je lijf endorfine aanmaakt, een natuurlijke pijnstiller. Dit hormoon kan je slaperig en meer ontspannen maken.
Na de bevalling zorgt oxytocine voor een goede hechting tussen moeder en baby.
Houdingen
Je kunt rondlopen, zitten, liggen, hangen, leunen, steunen of drijven. Zoek naar de houding waarin je de pijn het beste verdraagt. De ervaring leert dat het goed is om tijdens de ontsluiting verschillende houdingen te proberen. Naast het zoeken naar de juiste houding en het afwisselen daarvan, is het fijn om te zoeken naar een plek waar je je veilig en op je gemak voelt.
Warm water ontspant en geeft daardoor vaak betere en effectievere weeën. Een warme douche of een warm bad vinden veel vrouwen fijn. Ook een kruik in de rug of tegen de buik is vaak heerlijk. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zorg voor een plek en houding waarbij je tussen de weeën door goed kunt ontspannen.
Ben je benieuwd welke houdingen allemaal mogelijk zijn? Bekijk dan deze folder op de verloskundige.nl.
Lage buikademhaling
Een lage buikademhaling helpt je de bekkenbodemspieren te ontspannen, zodat elke wee optimaal zijn werk kan doen. Deze manier van ademhalen helpt je ook om rustig te blijven en je optimaal te concentreren op het opvangen van de weeën. Dit lukt het beste als je tijdens de zwangerschap al oefent en een zwangerschapscursus volgt waar je dit kunt leren.
Pijnstilling
Sommige vrouwen ervaren de pijn als te zwaar. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om de pijn te verlichten, met of zonder medicijnen. Je bepaalt zelf wanneer en van welke mogelijkheden je gebruik wilt maken. In deze folder op deverloskundige.nl kun je lezen over de verschillende vormen van pijnstilling. Je kunt ook dit filmpje bekijken.