Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is een saturatiemeter? Een saturatiemeter is een apparaat waarmee het zuurstofgehalte in het bloed kan worden gemeten. Het apparaat wordt met een bandje om pols en voet van de baby geplaatst. Het meet met behulp van licht het zuurstofgehalte in de kleine bloedvaatjes. De baby voelt er niets van.
Wie voert de meting uit? Als je kind in het ziekenhuis geboren is, wordt de zuurstofmeting door een verloskundige of verpleegkundige gedaan. Als je thuis bent bevallen, doet de verloskundige de meting.
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd? Ongeveer een uur na de geboorte wordt het zuurstofgehalte gemeten aan de rechter pols en één van de voeten van de baby. De kans is groot dat de metingen goed zijn. Bij een goede meting wordt de test voor de zekerheid herhaald op de 2e of 3e levensdag van de baby. De uitslag is niet goed als het zuurstofgehalte te laag is of als er een te groot verschil zit tussen de meting van de pols en de voet. De meting duurt hooguit een paar minuten.
Wat gebeurt er als de uitslag niet goed is? Een afwijkende meting hoeft niet te betekenen dat uw kind een hartafwijking of andere aandoening heeft. Het kan ook berusten op verkeerde meting, bijvoorbeeld door te koude handjes of voetjes of teveel onrust van de baby, of het zuurstofgehalte is te laag om andere redenen. De zorgverlener zal naar alle waarschijnlijkheid de meting op een later moment herhalen of overleggen met een kinderarts. De baby wordt dan in het ziekenhuis door de kinderarts nagekeken.
Is de meting veilig? De zuurstofmeting is niet gevaarlijk voor de baby. Er zijn geen risico’s bekend. De zuurstofmeting wordt al jaren gedaan bij zieke pasgeborenen die opgenomen zijn in het ziekenhuis om ze goed in de gaten te houden.
Geeft de test 100% zekerheid? Het kan voorkomen dat het zuurstofgehalte van de baby afwijkend is, terwijl bij vervolgonderzoek geen hartafwijking gevonden wordt. Ook is er een kleine kans dat de saturatiemeting niet afwijkend is, terwijl er toch wel sprake blijkt te zijn van een aangeboren hartafwijking. Een goede uitslag geeft dus geen 100% zekerheid dat uw kind niets aan het hart mankeert. Je kunt contact opnemen met de verloskundige of huisarts als je twijfelt over de gezondheid van je kindje.